Intuïtie

We zeggen vaak volg je intuïtie, vertrouw je intuïtie, en ontwikkel je intuïtie. Maar wat is dat eigenlijk, intuïtie?

Intuïtie is eigenlijk een ingeving waarvan we niet bewust zijn waar het vandaan komt. We weten het gewoon, zo is het. Je kan het vergelijken met dat je ineens een idee krijgt terwijl je aan het wandelen bent. Of wanneer je in stilte op de bank ploft en dan ineens een gevoel krijgt over een situatie zonder dat je hebt nagedacht over de situatie.

Intuitie

Maar ja heel leuk intuïtie maar wat kan je er eigenlijk mee?

Je intuïtie leert je eigenlijk bewust worden. Bewust worden van wat er speelt, wat je denkt maar ook naar wat je voelt. Het is eigenlijk je innerlijk kompas die jou de weg probeert te wijzen. Van kinds af aan zijn we eigenlijk al heel gevoelig, ‘’we staan open’’ zo noemen we dat vaak. We noemen het ook wel eens dat een kind voelsprieten heeft. Vanaf de Kindertijd ben je eigenlijk al bezig met je gevoel, in veel scenario’s zien we, dat we ons gevoel hebben afgesloten. We hebben geleerd om te leren denken in plaats van te vertrouwen op je gevoel. Je zal vast ook wel een situatie hebben meegemaakt dat je achteraf zei “had ik maar naar mijn gevoel geluisterd, Ik wist het al”.

Ik wil je even meenemen naar het hier en nu. Hoe kunnen we nu weer verder met onze intuïtie, en hoe kan je het weer opbouwen. Zoals in het begin al uitgelegd staat, hebben we niet altijd door dat we bezig zijn met onze intuïtie. Ik wil je een aantal tips meegeven om je intuïtie weer te vergroten zodat je er bewust van word wat je ziet en wat je voelt.

Intuïtie heb je overal om je heen

Intuïtie heb je overal om je heen, als je echt wil leren om weer te gaan voelen dan raad ik je aan om is een tekening te maken zonder erbij na te denken. Beeld je dan eens in dat je contact maakt vanuit je zonnevlecht (je derde chakra ook wel solar plexus genoemd) naar bijvoorbeeld een kleur op je papier.

Het eerste woord, plaatje, gevoel of wat dan ook naar voren komt is intuïtie. Dit zegt bijvoorbeeld iets over jezelf. Een voorbeeld: stel je hebt een mooie landschapstekening gemaakt en de kleur blauw spreekt jou aan. Vanuit je zonnevlecht voel jij in de kleur blauw, het eerste wat je voelt is communicatie, praten.

Het zou dus kunnen duiden dat je meer mag communiceren over bijvoorbeeld hoe jij je voelt. Dit kan je ook doen aan de hand van vormen dieren en symbolen. Zo kan jij je hele tekening doornemen en vertrouwen op wat je door krijgt.

Wat je nog verder zou kunnen doen is weer invoelen, maar op een ander gebied. Bijvoorbeeld je wilt een nieuwe baan je gaat voelen in je solar plexus (bij je buik) Misschien vind je het fijn om je ogen te sluiten en je handen op je buik te leggen. Dan ga je voelen is dit de baan die ik wil, het eerste antwoord/het eerste gevoel dat bij jou naar boven komt is je intuïtie die tegen jou praat.

Nog een leuke oefening is werken met pionnetjes. Pak 4 verschillende kleuren pionnetjes. Deze kan je bijvoorbeeld de hele dag met je meedragen in je broekzak. Je pakt dan blindelings een pionnetje en je gaat invoelen “Welke kleur het is”. Dan ga je kijken of je gelijk had. Dus stel je voor, je pakt het gele pionnetje uit je broekzak, je voelt en je zegt dat het rood is. Je controleert en nu weet je hoe het rode pionnetje voelt. Hoe vaker jij dit oefent des te beter wordt je gevoel.

Gun jezelf wel de tijd om dit te oefenen en om dit te leren. Herhaling van deze oefening is juist om je gevoel te vergroten zodat je op je gevoel kan gaan vertrouwen. Intuïtie noemen we ook wel eens ‘het’ onderbuikgevoel het is dus echt belangrijk dat je gaat luisteren naar je eigen gevoel. Je kan het zien als je innerlijke stem, je innerlijk kompas, wat jouw de weg wilt wijzen wat goed voor je is.

Wil je nog meer oefeningen? Dan mag je mij altijd contacten.
Liefs Daphne