Mijn oma werd een engel

Deze tekening maakte ik tijdens een verdrietig moment. Mijn lieve omaatje was de dag ervoor overleden. (En ja, ik zeg omaatje, want ze was zeker een kop kleiner. Ikzelf ben nog geen 1.60 cm.) Ik voelde me zo verdrietig. Verdrietig door het gemis van mijn oma, de emoties van de rest van de familie. Het was allemaal nog zo onwerkelijk.

Ik wilde mijn gedachten van me afzetten door wat te gaan werken. Maar ik bedacht iets anders en ging intuïtief tekenen. Iets wat ik tijdens een van mijn coachopleidingen veel gedaan had. De tekening hoeft niet mooi te zijn, het hoeft niet goed te zijn. Op het moment dat ik bezig ben, ga ik met het denken uit mijn hoofd. Even los van alle emoties en gedachtes die ik nu ervaar. Eventjes niet meer voelen en gewoon bezig zijn. Ik begon met een meditatie en daarna start ik met tekenen. Op dat moment had ik nog geen idee wat het werd. In dit geval werd het een duidelijke tekening, maar het kan ook een tekening met krassen of kleuren worden. Ik doe gewoon waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Mijn oma werd een engel

Als ik klaar ben, bekijk ik de tekening en stel mezelf de volgende vragen:

  • Wat zie ik?
  • Wat valt me op?
  • Wat voel ik bij deze tekening?

Ik pak pen en papier en begin te schrijven. Het zijn geen verdrietige gedachtes. Wel mooie inzichten. Inzichten die me troost geven. Die me laten inzien dat het verdriet wat ik nu heb is, omdat ik veel van mijn oma hou en haar daarom zo ga missen. Het doet me ook nog meer beseffen hoeveel impact onze familiebanden in het familiesysteem kunnen hebben.

Hoe mooi het is dat zij daar onderdeel van is en blijft. Hoe dankbaar ik ben dat zij er hier in het aardse leven voor mij was. En dat ze er altijd voor me zal zijn. Als mijn engel die het licht laat schijnen wanneer ik dat nodig heb. Want dat is ze geworden. Ze is voor mij een engel geworden. En voor mij zijn engelen mijn gidsen. Ze helpen me verder als ik om hulp vraag. Dat lucht op. Ik ben gelijk een stuk minder verdrietig. Verdrietige momenten zijn er nog zeker wel. Dan kijk ik weer naar de tekening en weet ik dat ze altijd bij me is.

Soms is het lastig om ergens woorden aan te geven. Kunstzinnig werk kan je daarbij helpen om het te uiten. Dit kan van alles zijn: tekenen, schilderen, boetseren etc. Je gaat aan de slag zonder dat het technisch goed hoeft te zijn of dat het perfect is. Laat het maar gewoon gebeuren, het krijgt vanzelf vorm en een betekenis. Door het eindresultaat te bekijken en met de juiste begeleiding kun je er woorden aan geven en nieuwe inzichten te krijgen.

Geschreven door: Bersama Coaching